Ik zal ‘zwakkere banden’ moeten benaderen om in andere ‘werelden’ te komen. Grappig genoeg had ik net die week daarvoor gelezen over Mark Granovetter.  Hij schreef het meest geciteerde artikel in de sociologie; ‘The Strength of Weak Ties’. Heel in het kort komt het er op neer dat de meeste mensen vooral banden hebben met anderen binnen hun eigen sociale kring, waardoor ze veel van hetzelfde horen. Granovetter begreep dat om tot iets nieuws te komen je meer diverse informatie nodig hebt, die je kan verkrijgen uit contacten met mensen uit andere sociale kringen. Dat zijn vaak mensen waar je maar af en toe van hoort, vandaar die ‘weak ties’.

Wanneer ik dit zou willen, zou ik andere mensen moeten benaderen dan de vijf adressen die ik tot nu toe heb benaderd. Toch wil ik ook graag die innercircle laten zien. Dat heeft verschillende redenen:
– Ze laten een groep mensen in de regio zien die op allerlei manieren met elkaar verbonden zijn.
– De meesten hebben zeer Amsterdamse/Jordaneese roots. De actuele discussies over gentrificatie zijn zij al ver voorbij. Vrijwel geen van hun familie/vrienden woont daar meer en toch zijn ze nog intensief verbonden met elkaar in de regio.
– De beperking kan ook wel eens de kracht worden. De identiteit van de groep is duidelijker. Dit zou je niet verwachten in een stedelijke omgeving. Je wordt daar juist immers omgeven door mensen uit andere sociale kringen.

Toch kijk ik nu er naar uit om beiden te doen. Waarbij de innercircle het uitgangspunt is en de zwakke banden worden toegevoegd aan de scenes waarin er al direct contact is tussen Dick & Rietje en hun innercircle.

Concreet:
Dick & Rietje hebben contact met hun directe buren F. & R. in hun gedeelde tuin. In de achtergrond zie je hun buurman van buitenlandse komaf voorbij komen.
Wat ik vervolgens met die buurman ga doen, weet ik nog niet. Ik heb ‘m ook nog niet kunnen benaderen.

Met name Ivan Nio gaf aan dat het juist interessant kan zijn om heel andere leefwerelden in te gaan. Dit zou dan wel buiten de door Nio genoemde ‘parochiale contacten’ moeten. Simpelweg omdat ik nu alleen maar vrij directe naasten van Dick en Rietje heb benaderd.